Vysněný premiérový mistrovský titul v ES-Garden Jičínské hokejové lize 2023/ 24 vybojoval HC Revival! Tým s fénixem ve znaku tak zlomil prokletí finálových účastí a poprvé za 8 let existence může slavit.

Revival je v soutěži do sezóny 2016/ 17, kdy se mu hned podařilo ve velké konkurenci ovládnout základní část a proklouznout do finálové série. V ní ale neudržel vedení 1-0 a podlehl Sklepy TEAMu. Následovaly dvě bronzové sezóny a po nich se silným týmem opět postup do finále. Po prvním utkání ale sérii i celou sezóny přerušila pandemie Covid-19 a dohrát se ji nepodařilo ani na podzim. U „zeleného stolu“ bylo rozhodnuto, že titul náleží Libáni. Další ročník prakticky ani nezačal a po „restartu“ života se tým prakticky rozpadl. Nicméně se dokázal znovu vzchopit a na jaře 2022 sehráli jeho hráči nervydrásající souboj o 3. místo s Libání. V prodloužení podlehl Revival 8-9. O rok později se souboj opakoval, tentokrát po výhře 9-6 s bronzovým završením.

Sezóna 2023-24 začala pro bílo-modro-červené zvláštně. Do týmu přišlo hned 7 nových hráčů, někteří až v jejím průběhu. Zkraje byla i účast hráčů na utkáních horší a z úvodních 7 utkání zaznamenal Revival jen 6 bodů. Zlom nastal až v prosinci, kdy se účast hráčů rapidně zvedla a mělo to okamžitý vliv na výsledky. Po vítězném utkání 11. kola přepustil z vlastní vůle, do té doby neochvějnou pozici v brance Revivalu, Štěpán Táborský druhému z gólmanů týmu Nikitu Kalashnikovovi a ten se role „záchranáře“ zhostil až neuvěřitelně. Ve zbylých 4 utkáních základní části vychytal 4x výhru s průměrem 1,75 gólu na utkání.

Revival se vyšplhal až na 1. místo tabulky, o které jej připravil až v posledním možném utkání Vapos – Solar. A to díky lepším vzájemným zápasům.

Vapos tak z prvního místa vyhlížel nejhůře postaveného semifinalistu, kterým se díky neuvěřitelnému výkonu, ve druhém utkání silně indisponovaného gólmana Vlasty Konečného, stala, na úkor Mystery Boys, Libáň. Tým dvou tváří v prvním duelu předvedl tu lepší – Vapos totálně vymazal ze hřiště a zvítězil 10-4.

Libáň tak měla před sebou napůl otevřená vrátka do finále, ale ve druhém utkání nastal totální kolaps. Vapos si už během první části vybudoval solidní náskok 4-1 a útočná trojice Jan Remeš, Lukáš Král a Radek Bernard terorizovala Libáň i nadále. Utkání nakonec skončilo 12-3 a všichni byli extrémně zvědaví na rozhodující duel. Jenže k němu vůbec nedošlo! Libáň věděla, že na třetí utkání nemá dostatek hráčů, a duel vzdala. Vapos tak po jediné výhře v Play-off putoval do Finále.

Na Revival čekala velká zkouška – nejlepší tým historie JHL Sklepy Nová Paka. Ten se ve druhé polovině základní části přestal scházet, ztrácel řadu bodů a nakonec se s pouhým jednobodovým mankem na vedoucí dvojici propadl až na třetí místo. A tím pádem nutnost absolvovat čtvrtfinálové předkolo. Soupeřem jim byla Blata a přes statečný výkon to na ohrožení takovéhoto kolosu ani zdaleka nestačilo. Sklepy TEAM po výhrách 5-0 a 6-3 putoval do semifinále.

Na Revival dolehla zčásti delší pauza mezi zápasy a zčásti i patrná nervozita. V úvodním semifinále byl horší, puky se odrážely spíše od hokejek jeho hráčů než k nim. Naopak Sklepy TEAM hrál svůj standard a přestože se musel několikrát bránit složitým závarům soupeře, držel si těsné vedení, nabyté v úvodu zápasu. To se mu ve třetí části povedlo ještě lehce navýšit a Jaroslav Sucharda mohl v závěru pečetit do prázdné brány na 5-2.

Revival věděl, že stojí proti nejtěžšímu soupeři a překonání této překážky jej posune hodně blízko vysněnému cíli. Druhé utkání doslova ubojoval, nepouštěl Sklepy TEAM do kontaktu a Nikita Kalashnikov předváděl epický výkon. Gól Dominika Brože ze 14. minuty znamenal těsné vedení, kterého si jeho tým cenil, jak svatého grálu. Když pak Erik Body o 40 minut později zvýšil na 2-0, byla naděje na srovnání blízko. V čase 57:12 pak všechny ještě více znervóznil Milan Vencl, snižující na 1-2. Závěr byl BOJ! Gól visel ve vzduchu, ale Nikita držel. A s ním i celý Revival srovnal stav na 1-1.

A tak přišel rozhodující duel. Sklepy TEAM avizoval problém z některými hráči, užívajícími jarní prázdniny. Nicméně to se nepotvrdilo a ze základního kádru chyběla jen dvě jména. Tentokrát Revival vletěl do utkání jako blesk – 4 góly za 12 minut v síti jinak skvěle chytajícího, pro sezónu původně náhradníka, Zdeňka Horáčka. Utkání to strašně ovlivnilo, protože bylo téměř jasné, že na druhé straně tolik gólů nepadne. A to se potvrdilo, když to od té doby byl vyrovnaný zápas jak herně, tak na skóre. Štěpán Boček dokonal hattrick a pomohl dovést svůj tým k výhře 7-3 a před sezónou zcela jistě senzačnímu postupu do Finále JHL.

Sklepy TEAM čekal souboj o 3. místo. Do utkání nenastoupil soustředěný úplně na 100 %, ale jeho soupeř Libáň měla velký problém s proměňováním svých šancí. Co nechytil Zdeněk Horáček – šlo do tyče nebo vedle. Sklepy si tak postupně budovaly drobný náskok, který nakonec dovedly až k výhře 5-3 a zisku bronzových medailí. Radost z nich ale velká nebyla.

Celá hobby veřejnost se těšila na finále, které poprvé v novodobé historii (od roku 2011) postavilo proti sobě dva jičínské týmy. Vzhledem k formě byl asi favoritem Revival, nicméně finále tento termín nezná. Oba týmy pochopitelně nasadily to nejsilnější, co měly k dispozici. Revivalu chyběli – zraněný nejproduktivnější hráč základní části Tomáš Kloz, zraněný univerzál Petr Nedvěd, jeden z nešikovnějších hráčů Honza Hloušek i jeden z klíčových beků David Sysel. Vapos z dostupných hráčů postrádal Lukáše Žďárského, jinak byl na obě utkání kompletní.

Vzhledem k historii soubojů těchto týmů, přistoupilo vedení k soutěže k zajištění hlavního rozhodčího „zvenčí“. Na první utkání tak dorazil z Mladé Boleslavi Martin Kettner a na druhé hradecký Honza Petr. Oba dlouholetí zkušení rozhodčí z minimálně druholigové scény. A mělo to velice pozitivní efekt, kdy si oba rozhodčí dokázali sjednat pořádek a nedovolili žádné excesy ani z jedné strany.

Hned zkraje prvního duelu dostal Vapos přesilovku 5 na 3, kterou gólem, stříleným v pádu, využil Dan Mácha, bývalý kapitán Revivalu. Pro jeho ex-spoluhráče trochu šok, nicméně celý duel byl na samém začátku. Když se v 18. minutě prosadil po mírné neshodě bránících hráčů Radek Bernard, zvyšující na 2-0, bylo to už s Revivalem trochu horší. Potřeboval impuls, aby se mohl vrátit do hry. A ten, bohudík přišel, když Dominik Brož (jeden z klíčových mužů celého play-off) využil samostatný únik a střelou mezi betony prostřelil gólmana Ondru Barkmana. Jeho tým měl hned o 50 % lepší morálku a rázem byl ve hře aktivnější. Ve 31. minutě našlápl k sóloakci obránce David Doskočil a vyrovnal na 2-2. Fyzicky náročný duel gradoval a oba gólmani své brány doslova utemovali. Hrálo se zodpovědně a prakticky bez vyloučení. Čas rychle ubíhal.

V čase 53:24 se do slibné šance dostal Ondra Srb, pod nohy mu skočil Petr Mikolášek a hlavní sudí bez pochyb nařídil trestné střílení. Obrovskou příležitost ale Štěpán Boček nevyužil a střelou trefil pouze gólmana Barkmana. V samém závěru nastala kuriózní situce. Nejprve Revival a krátce na to dokonce 2x Vapos porušili pravidlo o hře v příliš mnoho hráčích. Vapos hrál od času 57:39 přesilovou hru, od času 58:49 se hra vyrovnala a protože utkání skončilo 2-2, šlo se do pětiminutového prodloužení při hře 4 na 3. Přestože si Revial tuto obrovskou možnost ještě během prodloužení zopakoval a hrál další 2 minuty 4 na 3, gól z řady příležitostí nevstřelil a úspěšný nebyl ani Vapos.

Po 65 minutách nastaly samostatné nájezdy. Jako první se rozjel Štěpán Boček a podobným pokusem jako v základní hrací době prostřelil gólmana. Následující hráči Vaposu Radek Bernard, Jan Remeš, Dan Mácha ani Michal Puš úspěšní proti Nikitovi nebyli, když se většina z nich pokoušela o gól mezi betony. Úspěšní ale nebyli ani Marek Kalamár, Erik Body a Dominik Brož na druhé straně, když nejblíže gólu ze všech hráčů byl Body. Vaposu už zbýval jediný pokus, ale ani Lukáš Král úspěšný nebyl, a tak se Revival ujal vedení 1-0.

Druhý duel následoval o pouhé 4 dny později, tedy v pátek 15. března. Sestavy obou soupeřů byly totožné jako při prvním duelu. Úvod byl tentokrát opatrnější a čekalo se, kdo se ujme vedení. Slova se jako první chopil Vláďa Kovařík, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Reakce na sebe ale nenechala dlouho čekat, když Jan Mácha využil zaváhání v defenzivě a o 55 sekund později vyrovnal.

To ještě více přesvědčilo obě družstva, že je důležité eliminovat útočné snahy soupeře. Na další góly jsme tedy čekali téměř 20 minut. Hrdinou okamžiku se stal Dan Folprecht, který si dvakrát během 6 minut pozdržel své střídání, čímž se ocitl na ledě se spoluhráči z prvního útoku, a vykouzlil z toho 2 góly. A tyto góly později rozhodly celé utkání. Dali totiž Revivalu vedení 3-1, po kterém se šlo do kabin.

Po návratu z nich Vapos fauloval a následné protesty kapitána Zdeňka Rozsypala přinesly 2 minuty dlouhou přesilovku 5 na 3. A tu na jejím konci zužitkoval svým dalším gólem v Play-off Erik Body. Vedení 4-1 už vypadalo pro Revival velice nadějně, ale Vapos se nevzdal. Krátce na to využil vyloučení v týmu soupeře Radek Bernard a snížil na 2-4.

Následoval těžký boj, který doslova bolel. Revival zuby nehty bránil svůj náskok a skvělými zákroky se zaskvěl gólman Kalashnikov. V závěru dostal Vapos ještě možnost přesilové hry, kterou se rozhodl vylepšit odvoláním gólmana. Gól ani na jedné straně to však již nepřineslo.

Revival vydřel i druhé vítězství a ovládl sérii v poměru 2-0 na zápasy a díky tomu mohli jeho hráči převzít zlaté medaile a mistrovský pohár. Ještě předtím byly rozdány individuální trofeje – nejužitečnějším hráčem Play-off a zároveň i novopečeným držitelem „Poháru Jarky Václava“ pro nejlepšího gólmana celé sezóny se stal Nikita Kalashnikov z Revivalu. Nejlepším obráncem byl zvolen jeho spoluhráč David Doskočil. Ti ve výčtu individuálních trofejí doplnili Ondřeje Kohouta z Libáně – nejproduktivnějšího hráče základní části.

Skončila tak jedna z nejzajímavějších sezón posledních let. Zpočátku byli za favority považováni Mystery Boys, ale neproklouzli do semifinále. Místo toho přišla dominance Sklepů, která však v závěru vyprchala a nestačilo to ani na přímý postup. Prezidentský pohár po převratu získal Vapos, který díky kolapsu Libáně prošel až do finále. Mistrovský titul ale získal tým, který se ještě po šest kolech pohyboval na předposledním místě a nic nenasvědčovalo zlatému finiši. Tak extrémně vyrovnaná byla sezóna, která se zapíše do dějin JHL.

Děkujeme všem sponzorům a fandům za podporu během celé sezóny. Děkujeme všem, kdo se na zdárném průběhu podíleli od organizátorů přes rozhodčí, box časoměřičů, fotografy, hospodské až po ledaře. Bylo to náročné, ale byla to jízda !!!!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *