Poslední duel soutěží řízených organizací JHL v sezóně 2023/24 obstaralo Superfinále Interligy. Historicky druhý souboj vítězů Lomnické hokejové ligy a Hokejové Hobby ligy Nová Paka vyhrál tým HC Loupežníci, který ve finále udolal Tatobity 4-3.

Loupežníci tak k zisku prezidentského poháru a Mistrovskému titulu z HHLNP doplnili trojlístek a jako nováček ovládli i samotné Superfinále Interligy. Potvrdili tak roli největšího favorita a díky síle kádru dokráčeli až na vrchol. Zajímavý je příběh Radka Bernarda, který stejného počinu docílil v loňském 1. ročníku Interligy se ZEOSem Lomnice. Tehdy však zvítězil v LHL. A zajímavostí je i těsná porážka v produktivitě, kterou mu v obou sezónách uštědřil bývalý spoluhráč Filip Nalezinek.

Obsazení superfinále předcházely titulové souboje v obou konferencích. Loupežníci museli zdolat Sklepy TEAM, což se zprvu jevilo jako hratelné, ale nakonec to byl složitý boj. Alespoň v 5 ze 6 třetin zápasů.

Toto číslo je uvedeno záměrně. První duel totiž neměli Loupežníci vůbec ve své režii. Soupeř nastoupil v kompaktním bloku, ze kterého vyrážel do smrtících protiútoků. Už za první desetiminutovku se Petru Jelínkovi, Martinu Petráčkovi a Zdeňku Augustovi podařilo třikrát udeřit a vybojovat náskok 3-0. Pro Loupežníky to byl šok, ze kterého se jim však podařilo vzpamatovat. Postupně převzali kontrolu nad hrou a pozvolna se dařilo i umazávat náskok Sklepů. Ve 20. minutě otevřel skóre na straně Loupežníků Radek Bernard a důležitý gól přidal 32 sekund před koncem druhé třetiny Tomáš Sedláček.

Po návratu z kabin pak Sklepy dostaly podruhé v utkání možnost přesilové hry (vyloučení v utkání 2-2) a namísto navýšení skóre, dovolily soupeři vyrovnat. Pak už to byl spíše tlak hostí, který vyústil ve vedoucí gól Vojty Kratochvíla, jenž propálil gólmana Macha. Když už se zdál být bod v sérii jasně na kontě Loupežníků, prosadil se podruhé v utkání Jelínek. Vyrovnání na 4-4 znamenalo, že se veškerá důležitost přesunula k druhému utkání.

Poté bylo zahájeno finálové dvojutkání i v LHL. Favoritem zde byla Jilemnice, vždyť Tatobity se v základní části umístily až na 8. místě, tedy na poslední postupové příčce. Jenže na Play-off se tento tým řádně namotivoval a hlavně se začal scházet. V semifinále to odnesl obhájce titulu ZEOS, teď byla na řadě favorizovaná Jilemnice. Ale proti se postavil gólman Zdeněk Horáček, který bránu doslova zazdil. Žádná z šancí Tatobit se nedokázala ujmout a spoluhráčům se stačilo prosadit párkrát. Skóre otevřel v 19. minutě František Augustin a punc na vedení dal ve 36. minutě Marek Kalamár, jehož střela přímo z buly překvapila gólmana Kašpara. Výhra 2-0 nebyla oslnivá, ale na vedení v sérii stačila.

Druhý duel v Nové Pace byl opravdu zvláštní – scházely mu téměř veškeré emoce a po dvě třetiny i jakákoliv kvalita. Na ledě se ploužilo 21 hráčů a ve 14. minutě se Loupežníkům podařilo během 12 sekund 2x udeřit. Postarali se o to Dan Mácha a Tomáš Sedláček. Jinak se na ledě po dvě třetiny prakticky nic nedělo. Brankář Loupežníků Petr Brož měl dokonce jen jeden zákrok.

Po přestávce se obraz hry rapidně proměnil – Loupežníci začali hrát, Sklepy bohužel ne. Na bránu Martina Macha se valil jeden útok za druhým a padaly i branky. Další 4 góly a dvě asistence připojil Tomáš Sedláček, hattrick za 6 minut zaznamenal Pavel Haken. V součtu z toho byl debakl 10-0, bohužel nedůstojný jakémukoliv finále.

Odveta „Lomnického finále“ byla mnohem zajímavější a emocí plná. Tatobity do utkání nastoupily plny odhodlání a Jilemnice tempo utkání nezachytila. Skóre se měnilo už v úvodní minutě a do konce první třetiny lovil Zdeněk Horáček puk ze své sítě hned pětkrát. Čtyřikrát z toho se prosadil Vojta Holeček. Palba nepolevila ani ve druhé části, kdy střeleckou štafetu přebral Lukáš Malý. Ve 22. minutě vedly Tatobity 7-1 a bylo jasné, že série půjde do „nadstavbového prodloužení“. David Cerman ještě dvěma góly dokázal ve zbytku základní hrací doby druhého utkání korigovat na 3-7 z pohledu Jilemnice, ale dvojduel dospěl do prodloužení.

Hrálo se max. 10 min s pravidlem zlatého gólu. Po 6 minutách napínavého souboje rozhodčí vyloučili hrubost na straně Jilemnice a potrestaný Marek Kalamár jen smutně sledoval, jak Lukáš Malý po kličce svým třetím gólem zajistil Tatobitům poprvé v historii zisk titulu Mistrů Lomnické hokejové ligy.

SUPERFINÁLE

Termín superfinále byl „jasně“ daný, ale Tatobity zkrátka v sobotu 23. března nemohly. Nešlo to ani v pátek, ani v neděli, a tak nakonec zvítězil až ten poslední navrhovaný – v úterý 26.3. v 19:30.

Dobré bylo, že se oba celky dokázaly sejít v hojném počtu a v dobrém složení. Zápas byl jeden z nejlepších v celém ročníku Interligy – oba týmy do toho dávaly vše. Ve 4. minutě propadla střela Milana Lhoty až k lehce překvapenému gólmanu Tatobit Jakubu Kašparovi a ten pomohl puku do brány – 1:0 pro Loupežníky. Vyrovnání bylo ještě kurióznější, neboť nahozený puk od červené čáry zapadl až pod víko Petra Brože v druhé bráně – 1:1.

Gólmana Loupežníků to dost rozhodilo a další dva góly Tatobit – oba z přesilových her, bychom mohli klidně připsat na jeho vrub. Postarali se o ně Lukáš Malý a Milan Majdič a ve 24. minutě byl stav 1:3 ve prospěch Tatobit.

Ale spoluhráči v tom gólmana Loupežníků nenechali a přepnuli na vyšší rychlostní stupeň. Rázem jich byl plný led a šance střídala šanci. Podobně tomu bylo i na druhé straně, ale Petr Brož už další gól za svými zády nepřipustil. Dan Mácha pak ve 27. minutě využil sporného momentu, kdy Tatobity reklamovali podražení při vyvážení puku, ale pozdější opakované záběry toto nepotvrdily. Dan Mácha se tak ocitl sám před gólmanem a po kličce poslal puk nad jeho rameno.

Hned po návratu z kabin se prosadil Radek Bernard, který v loňském superfinále 6 góly pohřbil Grey Grizzlies. Tentokrát se postaral o extrémně důležité vyrovnání skóre. Loupežníc byli v laufu a ve 36. minutě se jim podařilo skvostná přesilovková kombinace. Po ose Dan Mácha a Ondřej Mizera se puk dostal až k Dominiku Brožovi a ten neomylně zakončil.

Tatobity ještě dostaly dvakrát příležitost přesilové hry, ale bez úspěchu. Loupežníci zvítězily 4-3 a zaslouženě se mohou radovat ze zisku Superpoháru. Radku Bernardovi se podařilo obhájit, Honza Sedláček a Dominik Brož slaví double za vítězství v JHL s Revivalem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *